Μια ιστορία του οικογενειακού μας δέντρου

Οι Τρεις Ιεράρχες, η εκκλησία απέναντι από τον Αγ. Σπυρίδωνα κοντά στο Στάδιο και ανήκε στην οικογένεια Καλογρίδου.

Από ένα φωτογραφικό άλμπουμ όπου έχω συγκεντρώσει ό,τι μπόρεσα να βρω από φωτογραφίες, προσπαθώντας να φτιάξω μια ιστορία του οικογενειακού μας δέντρου πήρα τη φωτογραφία του προπάππου μου, παππού της μαμάς, κι αποφάσισα να αρχίσω τις διηγήσεις μου απ’ αυτόν.

Η φωτογραφία τα λέει όλα. Το γιο του και παππού μου ήθελε να τον κάνει παπά κι αυτός πήγε και γράφτηκε στην ιατρική. Ο προπάππος στα γεράματά του ήρθε να τα περάσει σε μια μικρή εκκλησούλα που έχτισε ο ίδιος. Ήταν γυψάς –έκανε διακοσμήσεις σε εκκλησίες– και χτίστης. Λένε πως τα αγγελάκια της Αγίας Ειρήνης στην οδό Αιόλου είναι δικά του. Την ονόμασε Τρεις Ιεράρχες, υπάρχει ακόμα. Τη συναντάς μόλις στρίψεις από το Καλλιμάρμαρο Στάδιο και πάρεις την Ερατοσθένους δεξιά.

Ο προπάππος

Απέναντι ακριβώς είναι το σπίτι που έχτισε ο πατέρας μου όπου περάσαμε εκεί αρκετά χρόνια, αφήνοντας τη Μαγκουφάνα για τα καλοκαίρια.

Το σπίτι στο Παγκράτι

Αυτόν τον προπάππου τον είδα μόνο μια φορά πολύ γέρο όταν τον μάζεψε με το ζόρι ο παππούς και τον έβαλε σ’ ένα δωμάτιο στο δεύτερο πάτωμα του γιατρείου του στην οδό Αγίου Μάρκου. Θα ήμουνα 5 ή 6 χρονών και τον θυμάμαι. Ανέβηκα μια σκάλα, άνοιξα μια πόρτα. Στο βάθος ένα σιδερένιο κρεβάτι κι απάνω ένας γέρος με άσπρα γένια. Έμοιαζε με τις ζωγραφιές που είχα δει του Θεού, κι αργότερα του Χαλεπά. Κούνησε το χέρι του να πλησιάσω. Είχα κοκκαλώσει να τον κοιτάω. Κατρακύλησα τη σκάλα όσο πιο γρήγορα μπορούσα. Η μαμά μιλούσε με τον παππού. Δεν είπα τίποτα γιατί φοβήθηκα μη με μαλώσουν. Μόνο την κράτησα αυτή την εικόνα στο μυαλό μου. Η ζωγραφιά του Θεού.

Η μαμά μικρή με τη γιαγιά και την προγιαγιά Δαφνούλα

Στην άλλη φωτογραφία η μαμά μικρή με τη γιαγιά και την προγιαγιά Δαφνούλα. Αυτήν τη θυμάμαι να περπατάει σαν μια μικρή κινούμενη φιγούρα και ν’ αφήνει πίσω της τσίσα ενώ εμείς τα παιδιά ξεκαρδιζόμαστε στα γέλια.